Voordelen van een vakkundig cv-onderhoud
Veiligheid
Een cv-ketel die niet goed wordt onderhouden, kan risico's met zich meebrengen zoals gaslekken, koolmonoxide CO-uitstoot, oververhitting of mogelijke explosies. Door inspecties en aanpassingen uit te voeren, kan je deze risico's aanzienlijk verminderen en zo de bewoners van je huishouden beschermen.
Bespaar geld en verminder je ecologische voetafdruk
Door je cv-ketel regelmatig te onderhouden, kun je je ecologische voetafdruk aanzienlijk verbeteren door de uitstoot van broeikasgassen, zoals kooldioxide (CO₂) en koolmonoxide (CO) en andere vervuilende stoffen, te verminderen en tegelijkertijd de energiezuinigheid van je huis te verbeteren. Een goed onderhouden ketel verbrandt tot 10% minder gas en verhoogt de energie-efficiëntie van je ketel met 10-15%.
Verminderd risico op storingen
Tijdens een jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud kunnen kleine defecten snel opgespoord worden. Zo voorkom je dat de ketel plots in panne valt, en je grote herstellingskosten moet betalen. Een goed onderhouden boiler gaat bovendien langer mee!
Wettelijk helemaal in orde
De Vlaamse overheid schrijft voor dat een mazoutketel jaarlijks moet nagekeken worden, een gasketel elke 2 jaar. Na het onderhoud krijg je van onze chauffagist een verbrandingsattest of certificaat, zodat je overal mee in orde bent!
Is je ketel ouder dan 15 jaar?
Het is tijd om de overstap naar een efficiënter systeem te overwegen!
Veelgestelde vragen over cv-ketelonderhoud
Ja!
In Wallonië, moet je een periodieke keuring laten uitvoeren door een AWAC-erkend technicus:
- Elk jaar voor ketels die vaste brandstoffen (hout, pellets, kolen) of vloeistoffen (stookolie, olie) verbranden.
- Om de 2 jaar voor gasgestookte boilers (stadsgas, butaan, propaan) met een vermogen van meer dan 100 kW.
- Om de 3 jaar voor gasboilers (stadsgas, butaan, propaan) met een vermogen van 100 kW of minder.
In Brussel, moet je een periodieke keuring laten uitvoeren door een door het BIM erkende technicus:
- Jaarlijks voor oliegestookte ketels
- Om de 2 jaar voor gasgestookte ketels.
In Vlaanderen, moet de installateur die je verwarmingsketel onderhoudt, erkend zijn door een organisatie die erkend is door de Vlaamse overheid. Technici moeten geregistreerd zijn bij het Departement Omgeving als experts die erkend zijn om te werken aan gas- of stookoliegestookte centrale verwarmingssystemen.
- De keuring moet om de twee jaar worden uitgevoerd.
De hierboven vermelde prijzen zijn altijd inclusief de reis van de verwarmingsmonteur en de volgende stappen:
- Controle van de algemene staat van de ketel
- Reinigen van de ketel
- Veiligheidsmaatregelen controleren
- Controle van de staat van de onderdelen
- Certificaat afgeven
De kosten voor het vervangen van onderdelen (afhankelijk van hun staat) zijn echter niet bij de prijs inbegrepen. Deze extra kosten liggen vaak tussen €5 en €100, afhankelijk van het onderdeel dat moet worden vervangen.
De huurder is wettelijk verplicht om de verwarmingsketel te onderhouden om de woning in goede staat te houden. De huurder is verantwoordelijk voor het organiseren en betalen van eventuele onderhoudskosten, en het is een goed idee om een register bij te houden van alle uitgevoerde onderhoudsbeurten.
Aan de andere kant is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar om een grondige diagnose uit te voeren en de kosten van grote reparaties, zoals het vervangen van versleten onderdelen, voor zijn rekening te nemen. De woning van verwarming voorzien is een van de verplichtingen van de verhuurder.
⚠️ Let op: Als er reparaties nodig zijn vanwege een gebrek aan onderhoud, heeft de verhuurder het recht om de kosten te verhalen op de huurder.
Gebrekkig onderhoud kan leiden tot storingen, lekken of de uitstoot van schadelijke gassen, wat ernstige schade aan eigendommen en persoonlijk letsel kan veroorzaken.
- Als deze schade te wijten is aan slecht onderhoud of verkeerd gebruik door de huurder, is de huurder verantwoordelijk.
- Als de ketel tekenen van normale slijtage vertoont of vervangen moet worden, ligt de verantwoordelijkheid bij de verhuurder.
- In het geval van externe omstandigheden, zoals een stroomstoot of waterschade, kunnen de kosten worden gedekt door je brandverzekering.
- Als de ketel beschadigd raakt door waterschade, brand of een natuurramp: de verzekering van de huiseigenaar.
In België maakt jouw ketel deel uit van de vaste installaties van je woning. Het valt daarom vaak onder een (of opstalverzekering) bij schade zoals brand, explosies of waterschade, op voorwaarde dat de installatie correct is onderhouden. Hoewel deze verzekering wettelijk niet verplicht is, wordt ze vaak vereist bij het afsluiten van een hypotheek en beschermt ze de structurele delen van jouw woning. Om de dekking te behouden, is het belangrijk om te voldoen aan de wettelijke verplichting voor periodiek onderhoud van jouw ketel (om de 1 tot 3 jaar, afhankelijk van de brandstof). Door je ketel regelmatig te onderhouden, verklein je niet alleen het risico op schade, maar zorg je er ook voor dat jouw verzekering geldig blijft en dat jouw woning veilig is voor jou en je gezin.
Je moet een certificaat van periodieke inspectie hebben. De monteur zal het je geven na de inspectie. Bewaar dit document goed. Je verzekeringsmaatschappij kan naar dit certificaat vragen in geval van brand.
Absoluut, en zelfs meer dan een oude ketel!
In tegenstelling tot oudere atmosferische ketels onttrekken condensatieketels ook afvalwarmte aan de rookgassen. Dit gebeurt door een zeer geavanceerd mechanisme dat regelmatig moet worden schoongemaakt. Als dit niet gebeurt, zal het aangekoekte vuil de brander gaan beschadigen, zodat deze niet meer optimaal kan functioneren. En op lange termijn kan dit leiden tot storingen of defecten.
We werken met een netwerk van verwarmingstechnici die door elke regio zijn erkend. Dit betekent dat ze over de nodige goedkeuring beschikken om je het gelijkvormigheidsattest te bezorgen.
Bovendien stellen we alles in het werk om de beste verwarmingstechnici in jouw regio te koppelen aan de gemeente die je ons opgeeft. Op die manier steun je de lokale economie.
Ten slotte worden al onze technici na elke dienst geëvalueerd. Je kunt er zeker van zijn dat je te maken hebt met de meest bekwame en professionele mensen!
België is op weg naar een grote energietransitie. Als je in bepaalde regio's woont, waaronder Brussel, Antwerpen, Vlaams-Brabant of Waals-Brabant, kun je door deze verandering worden getroffen.
Het magere gas dat door Nederland wordt geleverd, staat bekend als Laaggas (of L-gas) en onderscheidt zich van het rijke gas dat bekend staat als Hooggas (of H-gas) door zijn calorische waarde. Eenvoudig gezegd geeft H-gas meer warmte af per kubieke meter dan L-gas. Als gevolg hiervan vereist deze overgang bepaalde aanpassingen aan het distributienetwerk.
Met dit in gedachten is het een goed idee om te controleren of je ketel geschikt is om over te schakelen op rijk gas. Deze controle kan eenvoudig worden uitgevoerd door je verwarmingsmonteur of onderhoudstechnicus tijdens het regelmatige onderhoud van je cv-installatie. Zo bespaar je de extra kosten van het overschakelen op een andere gassoort.
Je ketel-onderhoud in 3 stappen
1. Je kiest jouw datum
Vul het formuliertje in bovenaan deze pagina en kies een datum voor het onderhoud.
2. Je ontvangt een bevestigingsmail
Je ontvangt onmiddellijk een bevestiging via e-mail met de gegevens van de chauffagist.
3. De chauffagist komt bij je langs
Je betaalt de chauffagist pas na het onderhoud en de ontvangst van het wettelijk attest.
Wil je meer weten?
Lees al het advies van Jaimy over ketelonderhoud
Meer dan 30.000 tevreden klanten
Jaimy is de Belgische referentie voor ketelonderhoud.